- 3 cytryny
- 200 g cukru
- kilka gałązek mięty
- 1,2 l wody
Cytryny sparzamy wrzątkiem i każdej
skórkę ocieramy o cukier - ja zrobiłam to tak, że wysypałam cukier na
deskę do krojenia i każdą z cytryn turlałam uciskając po cukrze.
Powstaje nam dzięki temu genialny, aromatyczny cukier cytrynowy.
Następnie cytryny przekrawamy na pół i
wyciskamy dokładnie cały sok - można to zrobić przy pomocy wyciskarki,
sokowirówki lub po prostu wyciskarki do cytrusów. Nie przecedzałam
dokładnie soku - chciałam aby zostały mi delikatne fragmenty owoców.
Delikatnie podgrzewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej cukier po czym łączymy tak powstały syrop z resztą składników.
Do dzbanka z lemoniadą wrzucamy miętę i całość odcedzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz